Årstider - vær og vind

Vinter - vår - sommer - høst - aldri kjedelig! Det er alltid mye vær, uansett hvilken tid på året man er her. Og hver årstid har sin sjarm. Det er sjelden helt stille, men retningen på vinden har mye å si for forholdene hos oss.

Spennende værforhold

Sørvest henger ofte sammen med regn, og snøælinger, det samme gjelder vestavær. Østlig vind bringer ofte varmt og fint vær, mens nordavær også ofte har fint, men kjølig vær.  Fasinerende er det at været skifter hele tiden og det er mulig å gå gjennom alle fire årstider på en og samme dag.

Vinter med mørketid og nordlys (fire årstider på en dag)

Vinter her ved kysten kan være bitende kald, men sjelden skyldes det mye snø, heller bitende vind.  Temperaturen kan falle til 10-15 minus, men det er ikke ofte det skjer. Da er det heller rundt 0, men isende kaldt likevel. Vel så ofte er det plussgrader. Et stort og plutselig snøfall er gjort om til slaps og regn to dager senere. Vinteren henger tett sammen med mørketida, og det er viktig å utnytte det lille lyset som er der. På klare dager er det fantastisk vinterlys med rosa og oransje himmel, på grå og overskyede dager er det lite skikkelig dagslys å snakke om.

Godt å være inne også

Det er koselig å være inne med fyr i peisen, mange tente stearinlys, en kopp te og en god bok. Ekstra godt føles det hvis man har trosset været og vært ute en tur først.

Storm - en opplevelse i seg selv

Og kommer det en skikkelig storm er det en opplevelse i seg selv. I slike øyeblikk kan man virkelig føle at man lever, hvor mektig naturen er og hvor prisgitt man er vær og vind. Kystboerens pragmatiske natur henger tett sammen med disse forholdene.

Våren bringer lyset tilbake (og skreien kommer)

Våren er kort og kan plutselig gå over til å være sommer.  Ofte har man mildvær og falske løfter om vår i flere uker, for så å bli overrasket av et snøfall i april. Kjedelig er det ikke. Det er denne tiden som er aller best for fiske. Det berømte lofotfiske skjer i mars-april. Og fjordene rundt her er fulle av deilig torsk, både kysttorsk og skrei. Det er på vinteren og våren at rekene er på sitt beste, selv om vi spiser dem året rundt. Loff, reker, sitron og majones. Mmmm.

Sommertid = midnattsol

Sommeren er magisk. Selv om været og temperaturen kan svikte er det lyset vi lever for. I området her har vi ca 4 uker med midnattssol, men følelsen og magien varer til langt ut i august. Midnattssol innebærer at solen ikke går ned bak horisonten og det føles som det er midt på dagen selv om det er natt. Mange som ikke er vant med dette lider av vegring mot å sove bort sommernatta. Vi utstyrer alle våre soverom med blendingsgardiner slik at man selv kan velge bort lyset når man skal sove, hvis man vil. Ofte sitter man ute til langt på natt med god mat og drikke.

Varme på syden nivå?

Været kan også slå til med Syden-temperaturer på 20-30 grader med soling og bading på stranden. Å duve rundt i en båt på havet og prøve fiskelykken, eller besøke andre øyer og strender er heller ikke å forakte. Den vanligste sommertemperaturen er 15-20 grader, noe som er perfekt for uteaktiviteter, uansett om man drar på havet, går i marka eller på fjellet.

Høsten bringer vakre høstfarger

Høsten er en favoritt-tid for mange. Fantastiske farger i fjellet. Ikke for varmt, ikke for kaldt. I marka bugner det av bær; multer først, deretter blåbær, tyttebær, teiebær, bringebær, markjordbær og krekling.  I tillegg er det mulig å finne sopp. Høsten er også jakttid – her finnes rype og storfugl, rådyr og elg. Vi kan organisere og arrangere alle former for sanking av naturen.

Værgaranti: det blir alltid vær!

Vi som bor her vet hvor heldige vi er og vi vil gjerne dele alle disse godene med dere. Her kan man finne roen i naturen, f eks gli rolig over vannet i en kajakk, grille pølser på bålet mens man stirrer ut i horisonten, og man kan utfordre naturen med fiske på havet, i ferskvann eller på en topptur.

Petter Formo
Nordlys over treet på Rognan
Petter Formo
Yoga ved treet på Rognan
LHK
Vinterlys ved treet på Rognan
LHK
Treet på Rognan
LHK
Midnattsol ved treet på Rognan
LHK
Høststorm